Изцяло нова концепция за паметите?

  Share
  avatar
  Petroff
  Администратор

  Брой мнения : 198
  Age : 29
  Местожителство : Шумен
  Работа/Хоби : Hostatme Owner / Web Designer & Developer
  Registration date : 14.02.2008

  Изцяло нова концепция за паметите?

  Писане  Petroff on Нед 20 Апр 2008, 17:37

  (hothardware.com) Задава ли се моментът, в който концепцията за компютърната памет ще премине на съвсем нов етап? Според двама изследователи от Копенхагския Университет този момент вече е настъпил.

  нанотръба от карбон

  Jonas Hauptmann (студент по физика в университета) и професор Poul Erik Lindelof заявяват:
  “Ние сме първите, които успяват да получат директен контрол върху най-малкият магнит в природата – единичното завъртане на електрона. В дългосрочен план това може да ни даде огромн перспективи. В нашият експеримент например, използваме нанотръби от карбон като транзистори. Поставихме нанотръбите между магнитни електроди и показахме, че посоката на въртене на единичен електрон, уловен в нанотръбата, може да се контролира директно чрез елекртически потенциал. Може да си представим завъртането на този електрон като изкуствен атом.”.
  Макар вече няколко години да се твърди, че контролирането на въртенето на електрона е теоретически вероятно, експериментът на двамата учени е първия, в който на практика това се осъществява и демонстрира.
  Остава да видим ще намери ли приложение тази нова технология в изграждането на транзистори от нов тип и в частност в компютърната памет.

   В момента е: Нед 19 Авг 2018, 12:39