Що е то "Active" и "Passive" в DC++?

  Share
  avatar
  SoundChamber

  Брой мнения : 8
  Age : 31
  Registration date : 16.02.2008

  Що е то "Active" и "Passive" в DC++?

  Писане  SoundChamber on Сря 20 Фев 2008, 13:02

  Доста често се случва някой да попита в хъба "защо не ми работи търсачката" или "защо не мога да тегля" - проблем, на който вече е дадено решение тук във форума. Но съм сигурен, че все има някой, който му е любопитно, защо е така и каква е разликата между активния и пасивния режим на работа?

  За да се осъществи връзката между два потребителя е нужно единия да играе ролята на сървър, а другия клиент. Сървърът могат да бъдат само активните потребители поради простата причина, че имат директен IP адрес - не са скрити зад рутер/суич/защитна стена или просто портовете им са "насочени" както трябва и могат да "слушат" за връзки от други потребители. Пасивните потребители могат само да се свързват, но не и да "слушат" за връзки към тях. Следователно не могат да теглят помежду си, защото никой от тях не може да бъде сървър.

  Пасивния режим на работа е допълнително натоварване за хъба и по възможност не трябва да бъде използван. Когато търсите нещо заявката за търсенето се изпраща чрез хъба и резултатите се получават пак през хъба. Също така ограничението на всяко търсене е 5 резултата за потребител (от един човек не може да получите повече попадения за търсенето). Единственото предимство на този режим е това, че работи при почти всички обстоятелства и не е нужно да се занимавате със сложни настройки по рутера или каквото там ви "пази" портовете.

  При активния режим заявките за файловете, които търсите се изпращат директно на другите активни потребители и чрез хъба се изпращат само към пасивните потребители. Получаването на резултатите е по същия начин. Общо взето натоварвате хъба по-малко. Тук вече може да получите по 10 попадения при търсенето от един потребител за разлика от пасивния режим. Активните потребители могат да теглят от всички останали в хъба.

  Това е, надявам се да не съм пропуснал нещо важно.

   В момента е: Пон 21 Яну 2019, 03:26